Meistä

Joogayhdistys Auki ry

Tervetuloa mukaan Joogayhdistys Aukin porukkaan! Jäsenmaksun maksamalla pääset vaikuttamaan joogakoulun toimintaan ja tutustumaan kivoihin joogeihin!

Jäsenmaksu on 25€/vuosi. Jäsenmaksun maksettuasi laitathan siitä tiedon sähköpostitse ja liität mukaan yhteystietosi jäsenrekisteriä varten. Tilinumero FI44 4503 0010 5221 95. Viestiksi voit laittaa Jäsenmaksu + oma nimesi.

Joogakoulun toiminnasta vastaa Joogayhdistys Auki ry. Yhdistyksemme on avoin kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan ideoimaan, esittämään toiveita ja osallistumaan.

Ota yhteyttä: aukijoogakoulu@gmail.com

Auki Joogakoulu


Tervetuloa harjoittelemaan ja oppimaan astangajoogaa, shaktajoogaa, yinjoogaa, mantroja ja meditointia sekä viihtymään tunnelmalliselle salille Ilvespuiston kupeeseen Tampereen Kalevaan! Harjoituksen päämäärä on joogan lajista riippumatta ilo, terveys ja tasapaino.

Käytämme joogan perinteisiä työkaluja, meditaatiota, pranayamaa (hengitysharjoitukset) ja asanaharjoittelua (joogan fyysinen harjoitus). Dynaamisemman astangajoogan juuret ovat modernin joogan ”isän” Tirumalai Krishnamacharyan ja hänen oppilaansa Pattabhi Joisin kehittämässä joogan muodossa. Shaktajooga puolestaan edustaa traditionaalisen joogan piiriin kuuluvaa Kaulajoogaa (“Kaula” on sanskriittia ja tarkoittaa mm. järjestelmää ja kokonaisuutta). Yinjooga perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen ja meridiaanioppiin. 

Tutkimme myös joogan historiaa sekä traditionaalisen ja modernin joogan rajapintaa, uuden muotoutumista vanhasta, sillä se auttaa ymmärtämään sitä, miksi mitäkin teemme. Vaikka nojaamme vahvasti perinteisiin, olemme myös avoimia oppimaan uutta ja omaksumaan uusia tapoja nähdä jooga ja mielenharjoitukset.

Om shanti, shanti, shanti

Ohjaajat

 

Frank Kappas
Yksi parhaiten mieleen jääneistä kokemuksistani oli se, kun tapasin Lino Mielen Solhagan workshopissa vuonna 1998. Sen viikon aikana Solhagassa tunsin vahvasti, että tulen omistamaan elämäni joogan polulle. Linosta tuli pääasiallinen opettajani, jota kohtaan tunnen syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta. Myös Gwendoline Huntin lämminsydämisellä läsnäololla ja John Scottin inspiroivalla asenteella on ollut vaikutusta minuun.

Olen ollut onnekas saadessani mahdollisuuden tehdä joogaharjoitusta Pattabhi Joisin kanssa Intiassa. Intiassa koin vahvan puhtauden ja intensiteetin joogan ilmapiirissä ja energiassa.

Osallistuin ensimmäiselle vipassana-meditoinnin kurssille 2002. Tajusin miten tärkeää on rauhoittaa mieli ja tietoisuus. Inspiroiduin meditoinnista ja siitä tuli luonnollinen osa harjoitustani.

Minusta on aina ollut hauskaa ja motivoivaa toimia astangajoogan opettajana. Minulla on mahdollisuus jakaa kokemukseni ja nähdä muutoksia harjoittelijoissa.

Viime vuosina olen ollut onnekas tavatessani todella hyviä opettajia kuten Eddie Stern. Minulla on myös ollut ilo työskennellä Meri Tiitolan kanssa, jolla on mahtava ja taidokas tapa opettaa mantroja ja resitointia.

Vielä on paljon opittavaa ja kuitenkin perusta löytyy jokaisen omasta harjoituksesta.

Risto Suikkanen

 


kuva Tommi Natri

Aloitin joogan harrastamisen 1900-luvun viimeisinä vuosina harjoittamalla Astangajoogaa. Astangajoogan ohjaamiseen ryhdyin muutamia vuosia myöhemmin. 

Pian aloitettuani kävi kuitenkin selväksi, että Astangajooga on tietyssä historiallisessa ja poliittisessa suhdanteessa kehittynyt moderni harjoitusmuoto, jonka suhde omiin juuriinsa on varsin ongelmallinen. Niinpä olen päätynyt tutkimaan joogan historiaa ymmärtääkseni miten ja miksi erilaiset harjoitusmuodot ovat kehittyneet ja miksi erilaisia harjoituksia tehdään. Työ on toki valtava ja tulee olemaan aina kesken. Käsittääkseni joogan historia tarjoaa huikean joukon työkaluja, joita itse kunkin olisi hyvä jossain määrin tuntea kyetäkseen vaalimaan hyvin itseään (ja toisiakin) vaihtelevissa elämäntilanteissa.

”Ensimmäisen asanaharjoituksen jälkeen 90-luvun lopussa liidin korkealla kuin Lokki Joonatan. Aistit olivat auki ja näin kaiken jostain korkealta. Tunne ei säily, mutta jotain siitä jää. Elämä on valoisampaa kuin se muuten olisi. Jokaisella ihmisellä on oma elämäntunteensa, kevyt tai raskas, valoisampi tai synkempi, siihen voi vaikuttaa (hiukan) joogan avulla.”

 Heli Lindroos


Jo ensimmäinen Shaktajooga-harjoitukseni loi tunteen, että olen löytänyt jotain merkittävää. Siinä oli kaikki mitä olin kaivannut: suoritusvapaus, rentous ja sopiva määrä fyysistä haastetta. Suoritin Shakta ohjaajakoulutuksen 2021, joka syvensi harjoitukseni filosofista puolta. Olen siitä lähtien ohjannut Aukilla Shaktaa. Lisäksi minulla on oma pieni sali Raholassa, jossa ohjaan muutaman kerran viikossa. Harrastan skeittausta ja lumilautailua, ja jooga on hyvää vastapainoa vauhdikkaille lajeille. 

Haluan Shakta-tunneillani antaa sinulle hetken, jossa ei ole mitään tarvetta suorittaa. Voit rennosti itseäsi kuunnellen tehdä harjoituksen, joka sopii juuri kyseiseen hetkeen ja tasapainoittaa oloasi! 

 

Kata Kotarova

Minulla on pienestä pitäen ollut ”vilkas hermosto”. Paikallaanolo on ollut suorastaan vastenmielistä. Tiesin, että minun olisi hyvä harrastaa meditaatiota, mutta lukuisista yrityksistä huolimatta siitä ei ikinä tullut tapaa. Olen ohjatusti tuijotellut seinää, kuunnellut rentoutumisharjoituksia ja kokeillut melkeinpä kaikkia modernin joogan muotoja. Olin vakuuttunut, että rentoutuminen ja liikunnasta nauttiminen on hihhuleiden hömpötyksiä. 

Shaktajoogan pariin löysin klassista reittiä: kuuntelin pari vuotta Maailmanpuu-podcastia ja vuonna 2019 uskaltauduin tunnille. Vaikka aluksi suorittamattomuus tuntui vieraalta, pääsin pian maistelemaan harjoituksen hyötyjä – mitä voi olla kun on vaan. Entisestä vihollisesta, kehosta, tulikin portti aivan uudenlaisiin näkökulmiin ja sillä tiellä olen. Opekurssin kävin 2021 ja Aukilla olen ohjannut 2022 kesästä lähtien. Lisäksi pidän tunteja Valkeakosken kansanopiston kautta. 

Shaktajoogan opiskelun lisäksi, hevostelunopettajani Jaana Toivainen ja Nelli (Vainiomäen talli) ovat keskeisiä rentouden ja harmonian oppaitani. Myös mehiläiseni antavat joskus kivuliaitakin oppitunteja huolellisuudesta, pitkäjänteisyydestä ja luonnon sykleistä.

Virve Ehrnrooth


Päädyin joogan pariin reilu kymmenen vuotta sitten kun ystäväni houkutteli mukaan joogatunnille. Tuolloin en taatusti tiennyt mihin olin lähtenyt. Jotenkin kummasti kuitenkin koin harjoituksen tuovan hyviä asioita elämääni ja jatkoin. Vuosien aikana kokeilin erilaisia harjoituksia, kunnes kolmisen vuotta sitten löysin Shaktajoogan ja sitä kautta joogan opiskelun sekä aivan uuden syvyyden, kokonaisen maailmankuvan. Rakastuin!

Shaktajoogan harjoitus on erityisen lempeä, mutta voimakas. Se auttaa pysymään tasapainossa ja löytämään omat rajat. Se haastaa, mutta opettaa myös laskemaan irti. Se auttaa rentoutumaan, palauttaa luonnollisen rytmin ja vapauttaa meidät elämään tässä ja nyt. Ja mikä parasta, harjoitus sopii kaikille omasta joogakokemuksesta riippumatta.

Joogan lisäksi työskentelen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa ayurvedisten hoitojen, kasvilääkinnän ja ravitsevan ruuan avulla. 

Jenni Verho

Jenni ohjaa keskiviikkoisin astangajoogaa.

Tervetuloa tunnille!

Meri Tiitola


kuva Anne Lehtinen

Rakastan ihmisääntä ja kaikenlaista työskentelyä sen parissa. Minulle on tärkeää, että kaikki voivat nauttia omasta äänestään ja sen hyväätekevistä vaikutuksista. Olen valmistunut Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta ja opiskellut mantrojen resitoimista usean vuoden ajan intialaisten opettajien johdolla.

”Mantrojen laulaminen on rakentanut toisenlaisen asenteen omaan ääneen. En enää reagoi asioihin kuten ennen. Kun olin vaikkapa soittamassa ja joku tuli katsomaan vierestä mitä minä teen, niin menin hämilleni. Jännitys on kaikonnut, koska mantroja ei lauleta toisten korville, vaan sillä pyritään pysäyttämään mielen liikkeet.”

Meri Tiitola
Laulunopettaja ja mantrajoogaopettaja
tel. 358504447021, e-mail. meritiitola@yahoo.com, Facebook

Sirpa ”Sitsu” Tapaninen

 

Aloitin Astangajoogan vuonna 1996. Opettajani oli alusta alkaen Petri Räisänen. Petrin opetuksesta harjoitteluuni on jäänyt muiden muassa mielen rauha, huumori sekä metodinen selkeys.

Vuosituhannen taitteessa asuin perheeni kanssa Cornwallissa, jossa harjoittelin John Scottin koululla Penzancessa. John rohkaisi minua luovuuteen, kokeiluihin, rentouteen ja tätä kautta itseluottamukseen. Vuosikymmenten varrella olen saanut paljon opetusta ja ideoita myös monilta kansainvälisesti tunnetuilta opettajilta kuten Patthabi Jois ja Sharath.

Olen ammateiltani hankeasiantuntija ja Alexander-tekniikan opettaja. Opetin Astangaa 2000-luvun alkuvuosista alkaen tuolloisella Tampereen Astangajoogakoululla. Vuonna 2004-2015 vedin omaa Astangajoogakoulua maalla vähän Tampereen ulkopuolella. Viime vuosina olen opettanut vain harvoin, koska olen kokenut tarvitsevani joogatilan omalle harjoitukselleni. Olen kokeillut Astangan lisäksi erilaisia joogan tyylejä syventääkseni omaa harjoitteluani ja ymmärtääkseni koko joogasta vähän enemmän. Se on ollut tosi kivaa ja mielenkiintoista!

 

fi
fi