”Joogaharjoitus on maton kokoinen ovi itseen.”
Astangalla on maine liikunnallisena ja dynaamisena joogamuotona. Monen mielessä astangassa korostuvat joskus vaativakin asentoharjoitus ja sen terveyttä, lihaskuntoa ja elinvoimaa lisäävät vaikutukset. Astangajooga on kuitenkin myös paljon muuta. Harjoitus rauhoittaa ja puhdistaa mieltä sekä kehittää paitsi kehon, myös mielen ja aistien hallintaa.
”Mieli tyyntyy ja valpastuu, salin kohinassa keskittyminen tiivistyy hiljaisuudeksi.”
Astangaharjoitus perustuu hengitykseen, ja keskeisessä asemassa on vinyasa eli hengityksen rytmittämä liike. Vinyasa-tekniikka, jossa hengitys, liike ja katseen kohdistaminen yhdistyvät asanassa eli asentoharjoituksessa, luo hyvät olosuhteet kohdata kehon ja mielen tuntemukset. Astangaharjoitukselle tyypillinen kohiseva ääni syntyy kurkkuhengitykseen pohjautuvasta ujjayi-hengitystekniikasta. Harjoituksen aikana lihaslukkojen (mula bandha ja uddiyana bandha) supistaminen lämmittää kehoa niin, että venytykset ovat mielekkäitä ja turvallisia.
Astangaharjoituksesta hyötyvät niin huippukuntoiset kuin vähemmän treenanneet, eikä aloittamiseen tarvita esimerkiksi erityistä notkeutta. Keskustelu ohjaajan kanssa harjoitusta mahdollisesti rajoittavista tekijöistä, oman kehon kuuntelu sekä rauhallinen eteneminen ovat tärkeitä elementtejä turvallisen harjoittelun varmistamiseksi. Itsensä vertaamisesta muihin ja muista ulkoisiin tekijöihin keskittymisestä on hyvä pyrkiä eroon.
Vinkkejä astangaharjoitukseen
Aloittaminen
Astangajoogan aloittaminen on helpointa tehdä osallistumalla kaksipäiväiselle alkeiskurssille. Tämän jälkeen harjoitellaan ohjatuilla tunneilla, ja kun harjoitus alkaa olla muistissa voidaan siirtyä mysore-harjoitteluun, jossa jokainen tekee harjoituksen omaan tahtiinsa. Opettaja avustaa oppilaita, seuraa heidän kehittymistään ja antaa uusia asentoja harjoiteltaviksi, kun katsoo oppilaan kehittyneen siinä määrin, että se on turvallista. Mikäli asentojen järjestystä on ensin vaikea muistaa, tunnille voi tuoda asana-monisteen muistin virkistykseksi.
Varusteet
Joogasalille tarvitset kevyen vaatetuksen, jossa liikkuminen on helppoa. Harjoitus tehdään paljain jaloin. Voit tuoda salille oman mattosi, mutta myös lainamattoja on saatavilla. Harjoittelu on hikistä puuhaa, ja kanssaharjoittelijoiden huomioiminen peseytymällä ennen harjoitusta on suositeltavaa.
Ruokailu ja juominen
Kun aloitat astangaharjoituksen, olisi hyvä, että edellisestä ateriastasi olisi kulunut vähintään kaksi tuntia. Juomista ei suositella 15 minuuttiin ennen harjoitusta. Paasto ennen harjoitusta mahdollistaa lihaslukkojen tehokkaan hyödyntämisen.
Aamu vai ilta?
Aamu on paras aika tehdä astangaharjoitus: mieli on unen aikana tyhjentynyt arkisista ajatuksista, keho levännyt ja vatsa tyhjä. Mikäli aamuharjoitus kuitenkin tuntuu haastavalta esimerkiksi kehon jäykkyyksien takia tai arjen rytmityksen kannalta, on iltaharjoitus myös hyvä vaihtoehto.
Rajoitukset
Vaikka astangajooga sopii lähes kaikille, sen harjoittamista ei kuitenkaan tulisi aloittaa ennen 12 vuoden ikää, ja raskaana olevien tulisi pitää taukoa harjoittelusta raskauden ensimmäisen kolmanneksen ajan sekä ensimmäiset kuukaudet synnytyksen jälkeen. Tämän jälkeen harjoittelun pariin voi palata, kuitenkin niin, että asiaa tunteva opettaja neuvoo, mitä asentoja on syytä välttää tai helpottaa. Raskaudesta, sairauksista, leikkauksista ja muista rajoittavista tekijöistä on syytä keskustella opettajan kanssa ennen harjoittelun aloittamista. Tämän lisäksi oman kehon kuuntelu on keskeinen avain turvalliseen harjoitukseen.
Astangaharjoitusta ei suositella tehtäväksi kuukautisten kolmena ensimmäisenä päivänä, jotta kehon puhdistuminen saa tapahtua häiriöttä. Perinteisesti taukoa on pidetty myös täydenkuun ja uudenkuun päivinä.
Mantroista
Alkumantra resitoidaan ennen asentoharjoituksen aloittamista. Mantrassa on kaksi osaa. Ensimmäinen osa on kunnianosoitus guruille eli opettajille. Toinen osa on omistettu Rishi Patanjalille. Lopetusmantrassa toivotetaan onnea ja hyvää elämää kaikille ihmisille. Mantroista lisää Helsingin astanga joogakoulun sivuilta.
Lähde:
Petri Räisänen (2005): Astanga. Joogaa Sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan. Helsinki: Otava.