About us

Yoga Association Auki ry


Tervetuloa mukaan Joogayhdistys Aukin porukkaan! Jos innostut liittymään yhdistykseen, niin maksettuasi jäsenmaksun 25 €/vuosi  pääset vaikuttamaan joogakoulun toimintaan ja tutustumaan kivoihin joogeihin! Jäsenmaksun maksettuasi laitathan siitä tiedon sähköpostitse ja liität mukaan yhteystietosi jäsenrekisteriä varten. Joogakoulun toiminnasta vastaa Joogayhdistys Auki ry. Yhdistyksemme on avoin kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan ideoimaan, esittämään toiveita ja osallistumaan. Ota yhteyttä! aukijoogakoulu@gmail.com

Auki Yoga School


Tervetuloa harjoittelemaan ja oppimaan astangajoogaa, shaktajoogaa, mantroja ja meditointia sekä viihtymään tunnelmalliselle salille Ilvespuiston kupeeseen Tampereen Kalevaan! Salilla opettavat Frank Kappas, Johanna Nokireki, Johanna Ropponen, Risto Suikkanen ja Meri Tiitola. Harjoituksen päämäärä on joogan lajista riippumatta ilo, terveys ja tasapaino. Käytämme joogan perinteisiä työkaluja, meditaatiota, pranayamaa (hengitysharjoitukset) ja asanaharjoittelua (joogan fyysinen harjoitus). Dynaamisemman astangajoogan juuret ovat modernin joogan ”isän” Tirumalai Krishnamacharyan ja hänen oppilaansa Pattabhi Joisin kehittämässä joogan muodossa. Shaktajooga puolestaan edustaa traditionaalisen joogan piiriin kuuluvaa Kaulajoogaa (“Kaula” on sanskriittia ja tarkoittaa mm. järjestelmää ja kokonaisuutta). Tutkimme myös joogan historiaa sekä traditionaalisen ja modernin joogan rajapintaa, uuden muotoutumista vanhasta, sillä se auttaa ymmärtämään sitä, miksi mitäkin teemme. Vaikka nojaamme vahvasti perinteisiin, olemme myös avoimia oppimaan uutta ja omaksumaan uusia tapoja nähdä jooga ja mielenharjoitukset. Om shanti, shanti, shanti
Photo: Tommi Natri

Instructors


Frank Kappas


“I thought I would do Ashtanga until I could sit with my back straight. I was so stiff back then and thinking how it was really easy for me to run 10 kilometres but so hard to stop and stretch for a bit. In fact, it was not until I started Vipassana meditation that I realised how important it is to calm the mind. The restlessness was gone. It felt like I had found what I had been looking for.”
One of the experiences that have really stayed with me was when I met Lino (Miele) at a workshop in Solhanga, Sweden, in 1998. During that week in Solhanga I felt very strongly that I would devote my life to a path of yoga. Lino became my main teacher, towards whom I feel deep respect and gratitude. In addition to Lino, the warm-hearted presence of Gwendoline Hunt and the inspiring attitude of John Scott have also had a lasting impact on me.
Olen ollut onnekas saadessani mahdollisuuden tehdä joogaharjoitusta Pattabhi Joisin kanssa Intiassa. Intiassa koin vahvan puhtauden ja intensiteetin joogan ilmapiirissä ja energiassa. Osallistuin ensimmäiselle vipassana-meditoinnin kurssille 2002. Tajusin miten tärkeää on rauhoittaa mieli ja tietoisuus. Inspiroiduin meditoinnista ja siitä tuli luonnollinen osa harjoitustani. Minusta on aina ollut hauskaa ja motivoivaa toimia astangajoogan opettajana. Minulla on mahdollisuus jakaa kokemukseni ja nähdä muutoksia harjoittelijoissa. Viime vuosina olen ollut onnekas tavatessani todella hyviä opettajia kuten Eddie Stern. Minulla on myös ollut ilo työskennellä Meri Tiitolan kanssa, jolla on mahtava ja taidokas tapa opettaa mantroja ja resitointia. Vielä on paljon opittavaa ja kuitenkin perusta löytyy jokaisen omasta harjoituksesta.

Johanna Nokireki


Jooga astui elämääni 2000-luvun alkupuolella, kun iskiashermopinne vei jalat alta muutamaan kertaan. Melko nopeasti joogan aloittamisen jälkeen vaiva hävisi, mutta jooga jäi. Viime vuosina joogapolkuni on kiemurrellut tuon tuostakin Intiaan, joskin yhtä tärkeäksi harjoittelupaikaksi on muodostunut tämänhetkinen kotikoulu, Auki Joogakoulu. Aloitin astangajoogan ohjaamisen Tampereen Astangajoogakoululla vuonna 2015. Tätä ennen opiskelin Intiassa RYT 200-joogaohjaajakoulutuksen, jossa keskityttiin hatha- ja yin-joogaan sekä pranayamaan. Sittemmin opiskelin urheiluhierojaksi. Opinnot ovat tuoneet valtavasti iloa harjoitteluun ja ohjaamiseen. Anatomiatuntemuksen ja kehotietoisuuden lisääntyminen on sallinut enemmän kokeilua, leikkimieltä ja lisännyt ymmärrystä siitä, että jooga on ihmistä varten – sillä voi olla hyvin erilaisia merkityksiä eri aikoina ihmisen elämässä. Jooga on minulle ennen kaikkea voimaannuttavaa, hauskaa ja terapeuttista.

Johanna Ropponen


Kuva: Tommi Natri ”Ennen joogaa kärsin pitkään yliliikkuvuuteen ja kehon virheasentoihin liittyvistä selkäkivuista, jotka alkoivat parantua vasta joogan avulla. Joogan aloitettuani olen myös kuntoutunut parista isosta leikkauksesta – joiden syyt eivät liity joogaan – niin hyvin, että kirurgit ja kuntoutuksen fysioterapeutit ovat yllättyneet.”

I have taught Ashtanga Yoga since 2016 – first in Rovaniemi and now in Tampere. In winter 2017-18 I spent five months in Mysuru in India. I completed an intensive training in the instruction of both the primary and the intermediate series under Masterji (M. S. Viswanath) and practised both asana and pranayama (breathing exercises) six times a week as is traditional.

I also utilise mindfulness techniques in my day job as a psychologist.

My own yoga path started from the need to fix some long-term issues with my back, and these issues have since been resolved through yoga. As a yoga instructor, and in my own practice, I value respect to tradition, but also a sufficiently relaxed approach and accounting for the specific needs of each student.

Risto Suikkanen


Photo: Tommi Natri
Aloitin joogan harrastamisen 1900-luvun viimeisinä vuosina harjoittamalla nk. astangajoogaa. Astangajoogan ohjaamiseen ryhdyin muutamia vuosia myöhemmin. Teen ja ohjaan astangaa edelleen. Pian aloitettuani kävi kuitenkin selväksi, että astangajooga on tietyssä historiallisessa ja poliittisessa suhdanteessa kehittynyt varsin moderni harjoitusmuoto, jonka suhde omiin juuriinsa on varsin ongelmallinen. Niinpä olen päätynyt tutkimaan joogan historiaa ymmärtääkseni miten ja miksi erilaiset harjoitusmuodot ovat kehittyneet ja miksi erilaisia harjoituksia tehdään. Työ on toki valtava ja tulee olemaan aina kesken. Käsittääkseni joogan historia tarjoaa huikean joukon työkaluja, joita itse kunkin olisi hyvä jossain määrin tuntea kyetäkseen vaalimaan hyvin itseään (ja toisiakin) vaihtelevissa elämäntilanteissa. ”Ensimmäisen asanaharjoituksen jälkeen 90-luvun lopussa liidin korkealla kuin Lokki Joonatan. Aistit olivat auki ja näin kaiken jostain korkealta. Tunne ei säily, mutta jotain siitä jää. Elämä on valoisampaa kuin se muuten olisi. Jokaisella ihmisellä on oma elämäntunteensa, kevyt tai raskas, valoisampi tai synkempi, siihen voi vaikuttaa (hiukan) joogan avulla.”

Meri Tiitola

Kuva: Anne Lehtinen Laulunopettaja ja mantrajoogaopettaja Rakastan ihmisääntä ja kaikenlaista työskentelyä sen parissa. Minulle on tärkeää, että kaikki voivat nauttia omasta äänestään ja sen hyväätekevistä vaikutuksista. Olen valmistunut Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta ja opiskellut mantrojen resitoimista usean vuoden ajan intialaisten opettajien johdolla. tel. 358504447021 e-mail. meritiitola@yahoo.com Facebook "For me, reciting mantras has brought on a new attitude towards my own voice. I no longer react to things the way I did before. When I would be playing, for example, and someone would sit beside me and look at what I was doing I would get bewildered. The tension has disappeared, because mantras aren’t sung for other people’s ears, but the aim is to stop the movements of the mind, similarly to meditation."

Riikka Puumalainen

Riikka Puumalainen on kouluttautunut tanssijaksi ja astangajoogaohjaajaksi Sharath Joisin oppilaana (KPJAYI level 1). Hän on työskennellyt monipuolisesti esittävän taiteen kentällä mm. tanssijana ja koreografina. Astangajoogaa hän on ohjannut Kuopion joogasalilla sekä muualla erilaisille ryhmille räätälöityinä kokonaisuuksina. Astangassa Riikan mielestä parasta on toistuva, rutiininomainen harjoitus, joka on joka päivä erilainen. Kehon ja mielen ihmeellisyys yllättää juuri kun sitä vähiten odotat.

Marika Laijärvi

Kuva: Toni Neffling Joogapolkuni alkoi vuonna 2004 astangaharjoituksella. Joogassa minua kiehtoi välittömästi harjoituksen intensiivisyys ja keskittymisen kääntyminen ulkoisesta maailmasta omaan sisimpään. Muutaman vuoden dynaamisen harjoittelun jälkeen kehoni alkoi kuitenkin kaivata vastapainoa, ja löysin tieni levollisen yinjoogaharjoituksen pariin. Passiivinen ja viipyilevä yinharjoitus kirjaimellisesti pysäytti minut matolle. Yin oli juuri sitä, mitä olin etsinyt yang-tyyppisen harjoituksen tasapainottamiseksi sekä mielessä että kropassa. Sittemmin yin vei mukanaan ja opiskelin yinjoogaopettajaksi. Syventävä tutkimusmatka yinin kiehtovaan maailmaan jatkuu edelleen. Joogassa minua puhuttelee energian virtaavuus kehossa ja lempeä pysähtyminen oman olemisen äärelle. Harjoituksen avulla on mahdollista luoda meditatiivinen rauhan tila, jonka vaikutus ulottuu kauas maton ulkopuolelle. Yinjoogasta on tullut minulle sydämen laji, joka auttaa päästämään irti suorittamisesta, vaativuudesta itseä kohtaan ja opettaa hyväksyvää suhtautumista. Yinjoogan ohella ohjaan myös japanilaista kehonhuoltolajia Jomon-Shindoa® ja teen työkseni Reiki-energiahoitoja.

Sirpa ”Sitsu” Tapaninen

”Olen Sitsu, Sirpa Tapaninen. Olen ammateiltani hankeasiantuntija ja Alexander-tekniikan opettaja. Aloitin Astangan vuonna 1996. Opettajani oli alusta alkaen Petri Räisänen. Petrin opetuksesta harjoitteluuni on jäänyt muiden muassa mielen rauha, huumori sekä metodinen selkeys. Vuosituhannen taitteessa asuin perheeni kanssa Cornwallissa, jossa harjoittelin John Scottin koululla Penzancessa. John rohkaisi minua itselleen ominaisella tavalla Petrin antamien työkalujen lisäksi luovuuteen, kokeiluihin, rentouteen ja tätä kautta itseluottamukseen. Vuosikymmenten varrella olen tietysti saanut paljon opetusta ja ideoita monilta kansainvälisesti tunnetuilta opettajilta kuten vaikkapa Patthabi Jois ja Sharath, mutta varsinaiset pitkäjänteiset opettajat, jotka tuntevat harjoitukseni, ovat olleet Petri ja John. Opetin astangaa aika paljon 2000-luvun alkuvuosista alkaen tuolloisella Tampereen Astangajoogakoululla. Vuonna 2004-2015 vedin omaa Astangajoogakoulua maalla vähän Tampereen ulkopuolella, koska asuimme siellä. Viimeiset viisi vuotta olen opettanut vain harvoin, koska olen kokenut tarvitsevani joogatilan omalle harjoitukselleni. Olen näinä vuosina ja aiemminkin kokeillut Astangan lisäksi erilaisia joogan tyylejä syventääkseni omaa harjoitteluani ja ymmärtääkseni koko joogasta vähän enemmän. Se on ollut tosi kivaa ja mielenkiintoista! Jaan pyydettäessä muille aina mielelläni kaikkea sitä, mitä matkan varrella on tarttunut mukaan. Yksi iso punainen lanka opetuksessani on Alexander-tekniikka, jonka tarjoamien työkalujen avulla pystyy vähentämään opittujen haitallisten tottumusten otetta harjoituksessaan. Ilman Alexander-tekniikkaa olisin itse varmasti käyttänyt joogaa itseni puskemiseen ja pieksämiseen. Sen sijaan olen käyttänyt sitä oman sisäisen tilan luomiseen ja rauhoittumiseen.”
en_GB
fi en_GB